e bicikli

E-bicikli: jesu li stvarno održivi?

Više od 15% Nizozemaca vozi električni bicikl. To je omogućilo ljudima da putuju dalje i brže, ali nije bez kontroverzi. Jedna ključna rasprava odnosi se na održivost: jesu li električni bicikli – a posebno baterije – ekološki prihvatljivi? Koliko zagađenja uzrokuje proizvodnja e-bicikala? Mogu li se baterije za e-bicikle reciklirati? U ovom članku bavimo se tim pitanjima.

Je li električni bicikl ekološki prihvatljiv?

Tradicionalni bicikl (na ljudski pogon) ostaje najbolja stvar za vas i okoliš. Ali ako ostavite automobil kod kuće kako biste umjesto toga uzeli e-bicikl, okoliš će vam ipak biti zahvalan. Zapravo, ugljični otisak e-bicikala je čak 50 puta manji po kilometru od otiska automobila!

Jesu li baterije za bicikle loše za okoliš?

Da, ali nije tako loše kao što se često misli. Iako se tijekom proizvodnje baterija mogu emitirati štetne kemikalije, baterije su izdržljive i mogu trajati do 5 godina ili 500 do 1000 punjenja. Štoviše, utjecaj na okoliš ostaje prilično nizak jer se baterije učinkovito recikliraju budući da se većina materijala iz svake baterije ponovno koristi. Još jedan čimbenik koji treba uzeti u obzir je oportunitetni trošak korištenja e-bicikla u odnosu na druga vozila koja više zagađuju okoliš kao što su automobili na benzin.

Što učiniti sa starim ili pokvarenim akumulatorom na biciklu?

Nikad ga ne bacajte! Nema isprike za baterije koje završe na odlagalištu jer stare ili pokvarene baterije možete reciklirati u trgovinama biciklima koje prodaju električne bicikle jer one moraju imati sabirno mjesto. Ovdje u Nizozemskoj baterije prikuplja i dohvaća Stibat, prerađivač električnog otpada.

Kako se recikliraju baterije za e-bicikle?

I vanjsko kućište i unutarnji sadržaj (za litij-ionske baterije) se recikliraju. Baterija se skida s elektronike i reciklira. Zatim, baterija ide u veliku sjeckalicu, zajedno s nizom drugih vrsta baterija. Za filtriranje metala koristi se magnet koji se zatim prodaje prerađivačima metala i drugim tvrtkama za recikliranje.

Kako radi baterija za e-bicikl?

Unutar paketa baterija nalaze se male, punjive AA baterije koje su spojene zajedno kako bi osigurale potrebnu snagu. Baterije su odvojene grafitnom i metalnom folijom. Na negativnom polu nalazi se grafitna folija, a na pozitivnom metalna folija. Kada se motor koristi, nabijene čestice teku od metala do grafitne folije. Prilikom punjenja čestice putuju drugim putem, od grafita do metalne folije.

Može li se litij iz baterije bicikla reciklirati?

Da. Litij se gotovo u potpunosti može reciklirati. Nažalost, trenutačno se litij u baterijama ponovno koristi umjesto recikliranja jer još nije razvijena tehnologija koja bi učinila isplativim njegovo izdvajanje iz baterija. Na tržištu nije bilo mnogo inovacija koje su katalizirale recikliranje litijskih baterija i, kao rezultat toga, samo 5% svih baterija reciklira litij. Međutim, nadamo se da će se taj broj povećavati jer postoje mnogi projekti i start-upovi koji čine velike korake u rješavanju ovog problema.

Je li proizvodnja litija za baterije održiva?

Proizvodnja litija može se usporediti s drugim vrstama proizvodnje metala. Tijekom ovog procesa oslobađaju se štetne tvari, ali to je nadmašeno smanjenjem emisija CO2 koje je posljedica korištenja e-bicikala umjesto automobila. Zbog ove točke, proizvodnja se općenito smatra održivom.

Koji (električni) bicikl je najodrživiji?

To ovisi o vašim potrebama. Ipak, najbolji odgovor je jednostavan: polovni bicikl. Ne trebate dodatne sirovine i nema dodatnih troškova proizvodnje pa smanjujete otpad. Kupnja kompleta za konverziju e-bicikla za vaš obični bicikl također je održiva alternativa. Međutim, kada su u pitanju novi bicikli, još uvijek postoji mnogo mogućnosti da napravite izvrstan izbor, a da pritom ne brinete o negativnom utjecaju na okoliš.

električni bicikli

Stoga imate pet održivih opcija za odabir svog sljedećeg e-bicikla:

Ponovno korištenje: kupite rabljeni bicikl
Obnovite: kupite popravljeni bicikl
Promjena namjene: kupite bicikl s recikliranim dijelovima
Reciklirajte: kupite bicikl napravljen od recikliranih materijala
Ponovni rast: podržite trgovce bicikala ekološkim inicijativama
Kako svoj bicikl učiniti još održivijim:

  1. Koristite komplet za pretvorbu e-bicikla

Postoje razne mogućnosti za pretvaranje vlastitog bicikla u e-bicikl. Ovo štedi materijal i proizvodnju za bicikl, plus vam štedi mnogo novca jer kompletan e-bicikl može koštati puno više od jednostavnog kompleta za preinaku. Najbolji dio je to što svoj omiljeni bicikl možete pretvoriti u e-bicikl pomoću kompleta za pretvorbu!

  1. Kupi bicikl, posadi drvo

Nekoliko proizvođača bicikala doprinosi CO2 neutralnosti sadnjom drveća za svaku kupnju. Ako kupite bicikl od robnih marki kao što su Reid, Faraday ili Entree, možete nadoknaditi dio svog ugljičnog otiska dok se vraćate prirodi.

  1. Pogledajte druge materijale

Proizvodnja i obrada metala skupa je i zagađuje okoliš. Proizvođači i marke bicikala sve više traže alternativne materijale. Veliki proizvođači za sada odugovlače s tim, no pojavljuju se mnogi start-upovi i nišne robne marke.

Na primjer, tu je Renovo koji izrađuje okvire za bicikle od drva, Bambike i Bamboocycles koji – kao što im ime kaže – koriste bambus kao sirovinu i, na kraju, DutchFiets koji proizvodi bicikle od reciklirane plastike. Ovi okviri za bicikle napravljeni su da traju i još uvijek se mogu reciklirati.

Zbog atraktivnih svojstava mnogih metala – da su čvrsti, a opet savitljivi – trenutno je teško pronaći bolju alternativu za kotače i pogon na biciklima. Budući da je ipak okvir najveći dio bicikla, nove alternative za to su pozitivni koraci prema održivosti u industriji bicikala.

  1. Nabavite reciklirani bicikl

U industriji kružnih bicikala postoji nekoliko marki koje koriste stare bicikle za izradu novih. Imate i obnovljene bicikle s drugim životom. A tu su i brendovi poput Roetza, koji proizvode e-bicikle od prenamijenjenog čelika. Također su uspjeli ugraditi regenerativni motor koji se puni kada kočite – slično onome što imaju automobili. To je odgovorno i povoljno!

Tražite li (održivi) bicikl za sebe? Pogledajte više od 4000 bicikala na našem tržištu bicikala – novih i rabljenih – od skupih električnih modela do pristupačnih studentskih bicikala.

Ne možete pogriješiti s rabljenim biciklom!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *