Električni romobili – Ultimativni vodič za kupnju

Zanimaju vas električni romobili? Ovo je jedini vodič za električne skutere koji ćete ikad trebati. To je polazište za sve informacije o njihovoj povijesti, različitim komponentama, putovanju na posao, zakonima, sigurnosti, održavanju i dijeljenju skutera.

Električni romobili, kao i Razor romobili iz 1990-ih, imaju dva kotača, platformu koja se naziva paluba i upravljač za upravljanje. Razlikuju se od nemotoriziranih romobila iz 90-ih po dodatku baterije, elektronike, većih guma (često punjenih zrakom) i električnog motora.

Iako je većina romobila namijenjena za vožnju dok stoje na palubi, neki se romobili mogu pretvoriti u električne romobile za sjedenje uz dodatnu opremu.

Nedavno je došlo do ogromnog porasta interesa za romobile – uglavnom potaknuto njihovim ozloglašenim uvođenjem u gradove preko noći od strane tvrtki za dijeljenje romobila kao što su Lime i Bird.

Dijeljenje romobila povećalo je opću svijest javnosti o mikromobilnosti i potaknulo rast osobnog tržišta. Eksplozija osobnog tržišta dovela je do uvoza stotina različitih modela električnih romobila velikog broja različitih marki.

Iako većina tvrtki proizvodi električne romobile za odrasle, neke tvrtke – posebice Razor – ciljaju na tržište djece i mladih.

električni romobili

Električni romobili za odrasle

Električni romobili za odrasle najčešća su vrsta romobila dostupnih na tržištu. Razlikuju se od električnih romobila namijenjenih djeci jer imaju veću nosivost, obično oko 100 kg, snažnije motore, veću bateriju, veću platformu i višu osovinu. Električni skuteri namijenjeni odraslima također obično koštaju najmanje 2000,00 KN, dok se električni skuteri namijenjeni djeci obično mogu kupiti za manje od 1500,00 KN.

Neki od popularnih brendova električnih skutera za odrasle su: Boosted, Glion, GoTrax, Xiaomi, Swagtron, Zero i Fluid FreeRide, Kaabo i MiniMotors.

Neki od značajnih modela su Xiaomi Mi M365, Dualtron, Wide Wheel, Zero 10X, Boosted Rev i Wolf Warrior 11.

Tipični skuter za odrasle teži oko 15 kg, ima motor od 250 W, litij-ionsku bateriju od 250 W, ima najveću brzinu od 25 kmh, domet od 30 km i košta oko 3500,00 KN.

Električni romobili za djecu

Električni romobili namijenjeni djeci ili tinejdžerima obično su manji, lakši i jeftiniji od svojih skutera za odrasle. Često su izrađene od manje izdržljivih materijala kao što je plastika, imaju slabe motore i mogu čak sadržavati olovne baterije niske gustoće energije.

Vrijedno je napomenuti da dječji električni romobili obično nisu ništa više od igračaka i kao takve bi ih se trebalo koristiti. Ne smiju se koristiti za vožnju po javnim cestama niti ih smiju voziti odrasle osobe.

Neke popularne marke električnih skutera za djecu su: Razor i Jetson.

Napomena: Krupniji ili viši tinejdžeri trebali bi koristiti električni romobil za odrasle jer će dječji romobil vjerojatno biti premalen.

električni romobil za djecu

Električni romobili sa sjedalom

Električni romobili sa sjedalom prvenstveno su namijenjeni odraslima i napravljeni kako bi duže vožnje učinili udobnijima. Većina električnih romobila ne dolazi sa sjedalom, ali mnogi imaju dodatne dodatke za sjedala koji se prodaju kao zasebni dodaci.

Značajka modernog e-skutera je njegova sposobnost sklapanja — što ga čini prenosivim za nošenje i praktičnim za pohranu. To je glavna prednost sklopivih električnih romobila u usporedbi s električnim biciklima. Kada se električnom romobilu doda sjedalo, to obično eliminira njegovu sposobnost preklapanja i, u našim očima, smanjuje mnoge prednosti sklopivih e-skutera.

Ako vam je potreban skuter sa sjedalom, razmislite o električnom biciklu. Električni bicikli obično su lakši za vožnju, brži i udobniji za veće udaljenosti. Ne možete ih sklopiti radi lakšeg nošenja – ali ne možete sklopiti niti električni romobil za sjedenje.

Pregled (svih dijelova) električnog skutera

Električni romobili imaju pregršt različitih dijelova, ali glavni su: baterije, kočnice, kontroler, platforma, upravljač, svjetla, motor, osovina, ovjes i gume.

Baterije

Baterije za električne romobile sastoje se od mnogo pojedinačnih ćelija koje su sastavljene zajedno.

Baterije su “spremnik plina” električnog romobila. Oni pohranjuju energiju koju troše električni motor i drugi dodaci, uključujući svjetla.

Većina električnih romobila imat će bateriju koja se sastoji od litij-ionskih baterijskih ćelija, iako neki električni romobili za djecu i drugi jeftini skuteri zapravo imaju olovne baterije.

Baterije su izražene u vat-satima, skraćeno Wh, što je mjera njihovog kapaciteta. Kapacitet baterije jedan je od važnih čimbenika koji određuju domet električnog romobila. Tipični proračunski romobil imat će kapacitet od oko 250 watt-sati, dok čudovišni skuteri mogu imati kapacitet od gotovo 3000 watt-sati.

Kočnice

Kvalitetan kočioni sustav, kao što je disk kočnica, ključan je za sigurnost i kontrolu tijekom vožnje električnim romobilom.

Poput onih na automobilu ili biciklu, kočnice su ono što usporava električni romobil. Kočnice za romobile mogu se podijeliti u dvije kategorije: mehaničke i elektroničke.

Mehanički kočioni sustavi su oni koji se oslanjaju na fizički mehanizam za usporavanje romobila i to su: disk, bubanj i nožne kočnice.

Sustavi elektroničkog kočenja oslanjaju se na korištenje samog motora za kočenje i uključuju isključivo elektroničke i regenerativne sustave kočenja.

Obično mehanički sustavi kočenja nudit će mnogo jače kočenje od elektroničkih sustava. Međutim, elektronički sustavi imaju koristi od toga što ne zahtijevaju nikakva povremena podešavanja ili održavanje.

Mnogi romobili će imati kombinaciju elektroničkih i mehaničkih kočionih sustava. Iz sigurnosnih razloga preporučujemo romobile koji imaju najmanje dva kočiona sustava u slučaju da jedan otkaže.

Kontrolor

Regulator brzine šalje snagu motoru na temelju ulaza akceleratora.

Regulator brzine elektronička je komponenta zakopana duboko u romobilu koja kontrolira protok struje od baterije do motora. Obično izgledaju kao pravokutne metalne limenke iz kojih izlazi mnogo žica. Metalno kućište služi kao sinkronizacija topline. Kontroler prima ulazne podatke od gasa i (elektroničke) kočnice i prevodi ih u struju koja se šalje u motor.

Kontroleri su ocijenjeni na temelju napona i struje koje mogu regulirati. Skuteri s jačim motorima imat će kontrolere s višim maksimalnim naponom i većom maksimalnom strujom.

Upravljači su jedan od najpodcijenjenijih dijelova električnog romobila jer većinu vremena tiho obavljaju svoj posao. Oni mogu biti veliki izvor glavobolje (ili učiniti skuter nesigurnim) kada stvari krenu po zlu. Na nekim loše dizajniranim romobilima je poznato da kontroleri kvare ili rade neispravno.

Daska

Daska je platforma na kojoj stojite tijekom vožnje. Mnogi su gumirani za bolju trakciju.

Daska za električni romobil — kao kod skateboarda — stvar je na kojoj stojite. Neki električni romobili imaju bateriju ugrađenu u kućište.

Većina dasaka ima neku vrstu teksturirane završne obrade koja omogućuje bolje prianjanje između vaših cipela i skutera. Neki romobili, imaju nagnutu platformu koja vam daje više prostora za postavljanje nogu.

Tipična veličina daske za skuter je 14 inča sa 5 inča i daje nekoliko inča udaljenosti od tla.

Upravljači

Upravljač je vaša glavna veza sa romobilom. Opremljeni su svim kontrolama, uključujući gas, kočnice, zaslon brzine/postavki i tipke za napajanje.

Većina prijenosnih električnih romobila imat će sklopivi upravljač koji uvelike smanjuje njihovu širinu i smanjuje veličinu skutera na vrlo prenosivu i skladišnu veličinu.

Svjetla

Dobro osvjetljenje romobila važno je za vidljivost i vidljivost noću. Nažalost, mnogi romobili koje testiramo imaju blijedu ugrađenu rasvjetu.

Gotovo svaki električni romobil dolazi s barem jednim LED prednjim svjetlom i stražnjim svjetlom koje se aktivira kočenjem. Osim toga, mnogi skuteri također uključuju višebojne LED diode koje obavijaju ili svijetle ispod palube. Ovu vrstu rasvjete volimo zvati swag rasvjeta.

Swag i palubna rasvjeta dobra su za povećanje vidljivosti i faktor hlađenja vašeg romobila, ali nisu zamjena za snažna prednja i stražnja svjetla.

Nažalost, mnogi električni romobili imaju žalosno slaba svjetla. Zbog toga gotovo uvijek preporučujemo dodatnu rasvjetu za sigurnu vožnju noću.

Motor

Električni romobili za odrasle imaju motore u glavčini ugrađene u jedan ili oba kotača.

Električni skuteri imaju istosmjerne električne motore bez četkica (BLDC) koji su ugrađeni u glavčinu kotača. Svi električni romobili imaju barem jedan motor, dok oni jači imaju dva.

Električni motori se ocjenjuju na temelju njihove potrošnje energije koja je izražena u vatima. Snažniji motori imat će veću snagu.

Prosječan električni skuter, poput Mi M365, imat će motor od 250 W; srednji skuter poput Horizona imat će motor od 500 W; skuteri ekstremnih performansi, kao što je Wolf Warrior, imat će dva motora od 1200 W.

Nosač

Nosač je sklopiva metalna cijev koja povezuje taj upravljač s prednjim kotačima. Na nekim električnim romobilima sklopivi mehanizam je izvor frustracija zbog nestabilnosti.

Nosač ili vrat električnog romobila duga je cijev koja je povezana s prednjim kotačem i proteže se do upravljača.

Gotovo svaki romobil ima sklopivi mehanizam ugrađen u dršku kako bi se omogućilo jednostavno nošenje i skladištenje. Mehanizam za preklapanje može biti težak ili još gore može biti labav ili nestabilan. Kada primijenite silu na upravljač, primijetit ćete kako se cijela osovina ljulja unatrag i četvrto – stanje koje nazivamo klimanje osovine. Ovo je jedan od velikih nedostataka sklopivih električnih romobila.

Nažalost, nisu samo niskobudžetni romobili ti koji pate od loših mehanizama za preklapanje. Vrhunski skuteri Dualtron zloglasni su po ovom problemu, unatoč svojoj inače iznimnoj kvaliteti.

Ovjes

Mnogi električni romobili nemaju ovjes, dok oni visokih performansi, kao što je Zero 8X, imaju moćan hidraulički ovjes sa svitkom.

Ovjes električnog romobila, poput ovjesa na motornom vozilu ili biciklu, pomaže poboljšati kvalitetu vožnje i ublažiti neravnine na cesti.

Postoje tri glavne vrste sustava ovjesa koji se obično nalaze na električnim romobilima: opruga, hidraulički ili zračni klip i gumeni ovjes. Romobili s najboljim ovjesom imat će neku kombinaciju opruge i klipa — kombinaciju koja se naziva zavojnica preko hidraulike ili zavojnica nad zrakom.

Mnogi romobili odriču se ovjesa u korist velikih pneumatskih guma koje daju učinak prigušenja. Velike pneumatske gume mogu biti bolji oblik ovjesa od jeftinih opružnih ovjesa.

Gume

Gume vam daju trakciju za ubrzavanje ili kočenje u slučaju nužde. Gume bez zraka nemaju tako dobre performanse kao pneumatske gume.

Gume su vaša veza s cestom i utječu na kvalitetu vožnje, trakciju, domet i performanse kočenja vašeg električnog romobila.

Gume postoje u osnovi u dvije vrste: pneumatske (punjene zrakom) i bez zraka. Postoji nekoliko vrsta bezračnih guma, a one uključuju: saćaste gume, gume punjene polimerom i čvrste.

Uvijek preporučamo pneumatske gume jer daju bolju kvalitetu vožnje (sa ili bez ovjesa) i njihova elastična guma se mnogo bolje ponaša u nepovoljnim uvjetima na cesti.

Razmatranje putovanja s električnim skuterom

Putovanje električnim romobilom dio je novog trenda u mikromobilnosti koji rješava takozvani problem posljednje milje. Problem zadnje milje odnosi se na posljednju dionicu putovanja — bilo da se radi o pješačenju od autobusnog kolodvora do vašeg ureda ili izlasku s autoceste u automobilu kako biste otišli do određenog odredišta.

Paradoksalno, dionica putovanja obično je najsporija i najteža iako je najkraća. To je zato što su sustavi javnog prijevoza i ceste optimizirani za povezivanje velikih naseljenih centara razdvojenih većim udaljenostima. Razmislite o tome — višetračne autoceste povezuju velike gradove razdvojene desetcima ili stotinama milja.

Međutim, nakon što izađete s autoceste, vaša posljednja milja može potrajati 15 ili više minuta!

Ovdje na scenu stupaju električni skuteri, dijeljenje bicikala, električni skejtbordi itd. — svi oblici mikro mobilnosti. Oni čine putovanje zadnje milje vašeg putovanja bržim, lakšim i ekološki prihvatljivijim.

Ako morate putovati samo nekoliko kilometara do posla ili morate pješačiti od autobusne stanice ili prijevoznog centra, tada je električni skuter savršena opcija za vas.

Usporedba električnih skutera i bicikala

U usporedbi s biciklima, električni romobili su prenosiviji, manje podložni krađama i zahtijevaju manje fizičkog napora od bicikla.

Omogućuju vam da stignete do odredišta brzinom od oko 25 km/h bez fizičkog napora. Možete brže stići na odredište, složiti skuter i unijeti ga unutra. Budući da zahtijevaju manje fizičkog napora od pokretanja bicikla, nećete se znojiti koliko biste se znojili da vozite bicikl (i možete stići brže na mnogim skuterima).

Električni romobili također imaju neke nedostatke zbog kojih bi bicikli u nekim slučajevima mogli biti bolja opcija. To su: sposobnost unošenja, stabilnost i cijena.

Ako niste fizički u mogućnosti ili vam nije dopušteno unijeti svoj električni romobil unutra, bicikl bi mogao biti bolji. Zaključavanje električnog romobila na ulici na dulje vrijeme nije optimalno — čini se da su skloniji krađi, vandalizmu i teže ih je zaključati zbog nedostatka točaka za zaključavanje.

Bicikli su zbog svoje geometrije i većih guma stabilniji i bolji na neravnim cestama. Romobili za odrasle imaju relativno male gume koje se ne kotrljaju lako preko neravnina. Također imaju uspravniji kut upravljanja što ih inherentno čini manje stabilnima i sklonijima kolebanjima zbog kojih su mnogi vozači skutera pali.

Konačno, električni romobili za odrasle skuplji su od kvalitetnog osnovnog bicikla. Početni bicikl koštat će vas oko 2000,00 kuna i bit će mnogo izdržljiviji. Sudar na biciklu vjerojatno neće naštetiti većini, dok mnogi romobili, osobito jeftini, mogu biti potpuno neispravni nakon sudara.

Zakoni o električnim romobilima i gdje se možete voziti

Prije vožnje električnog romobila za odrasle na cestama ili javnim površinama uvijek biste trebali pregledati svoje lokalne i državne zakone. Ovdje navedene informacije o zakonima ne treba shvatiti kao pravni savjet.

Zakoni za električne romobile uvelike se razlikuju ovisno o državi i gradu. U nekim su jurisdikcijama motorizirani električni romobili potpuno zabranjeni.

Općenito, tamo gdje su legalni, većina ih jurisdikcija počinje regulirati na isti način kao i bicikle. Općenito ih se mora voziti ulicom ili biciklističkim stazama i zabranjeno im je voziti se nogostupom ili pješačkim stazama.

Kao i bicikl, morate poštovati sve prometne zakone kojih se automobili moraju pridržavati. To uključuje zaustavljanje ispred znakova stop i crvenog svjetla.

Zašto je važno nositi opremu kada vozite električni romobil

Sigurnost nije šala — mogli biste poginuti ili trajno biti osakaćeni dok vozite električni romobil.

Sigurnosna oprema, uključujući kacigu, apsolutna je potreba pri vožnji električnog romobila pri bilo kojoj brzini. Ovisno o brzini i vrsti uvjeta vožnje koje doživljavate, možda će vam trebati više ili manje opreme.

Sigurnosna oprema koja može spriječiti nesreće i ublažiti ozljede uključuje:

  • Kaciga
  • Rukavice
  • Štitnici za koljena
  • Jastučići za laktove
  • Zaštitna jakna i hlače
  • Svjetla
  • Rog